BOGATE AKTIVNOSTI KATEDRE

Datum objave: 27. 1. 2021.

Katedra u 2021. godinu kreće s vrlo ambicioznim planovima u kojima će nastaviti dosadašnji program rada Pazinskog memorijala, koji se u rujnu planira organizirati po 48. put, a ove godine započinje s detaljnom izradom Biografskog leksikona Pazina i Pazinštine koji će trajati tri godine. Uz to, ove će se godine nastaviti s izdavanjem Zbornika Pazinskog memorijala, pa se očekuje izdavanje dvobroja 30-31. Rečeno je to na nedavnim sastancima tijela udruge.
Najdugovječniji znanstveno-stručni skup na području središnje Istre – 48. Pazinski memorijal koji uvijek u svom dijelu ima dio posvećen značajnim istarskim obljetnicama ove će godine biti posvećen dvjema izrazito značajnim obljetnicama – Proštinskoj buni i Labinskoj republici u kojoj se ove godine obilježava značajna 100. obljetnica. O pobuni proštinskih seljaka protiv fašističkog terora koja je krenula u veljači, a završila u travnju te gotovo istodobnoj pobuni labinskih rudara, koja je rezultirala uspostavljanjem samouprave, govorit će u Pazin u krajem rujna eminentni stručnjaci. U drugom dijelu skupa će se zajedno s udrugom Business and professional Women (BPW) nastaviti lani započeta suradnja na tematskoj cjelini Žene u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre (II.).
Obiman materijal – Biografski leksikon Pazina i Pazinštine, na kojem su već izvršene predradnje – definiran je okvirni popis natuknica (abecedarij) s više od 400 imena te su odabrani kriteriji prema kojima će se on nadopunjavati. Dio natuknica već je objavljen u drugim sličnim publikacijama – Istarska enciklopedija, Hrvatski biografski leksikon, Hrvatska enciklopedija, www.istrapedia.hr i drugi. Imenovan je Izvršni odbor Katedre za izradu biografskog leksikona u kojem je za izvršnu urednicu imenovana Marija Ivetić, za urednika Josip Šiklić, za tajnika Anton Finderle, a za ostale članove Galiano Labinjan, Vinko Stihović, Emina Svilar i Mirela Mrak. U izradu biografskog leksikona uključit će se i drugi stručnjaci prema definiranim natuknicama. Kako bi se na kraju dobio što kvalitetniji materijal, planira se rada na leksikonu otprilike negdje dvije do tri godine. Kako bi se uhvatio korak s odrađenim znanstveno-stručnim skupovima, a izloženi radovi ugledali svjetlo dana, u 2021. godini planira se dalje raditi na digitalizaciji rada društva, te izdati prvo digitalno izdanje Zbornika Pazinskog memorijala u dvobroju 30. i 31. U kojem će se nalaziti vrlo zanimljivi radovi s Memorijala od 2011. do 2016. godine. Podsjetimo, tada je obrađivana povijest Pazinštine iza Drugog svjetskog rata, uključujući i zanimljive teme iz razdoblja neposredne povijesti – Domovinskog rata.