46. Pazinski memorijal

Datum objave: 21. 9. 2020.

U povodu 50. obljetnice utemeljenja Katedra Čakavskoga sabora za povijest Istre iz Pazina 24. i 25. rujna priređuje 46. znanstveni skup “Pazinski memorijal”, ovoga puta u dva grada, Pazinu i Puli. Tema pazinskog skupa koji će se održati u Spomen domu u četvrtak, 24. rujna, bit će Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre.  U prvom dijelu izlaganja će održati Alida Perkov (Umrežavanje žena u Istri – odgovor na društvene prilike), Kristina Džin (Žene s Vižule – stvarnost ili mit?). Klara Buršić-Matijašić (Salvia Postuma Sergii), Marija Mogorović Crljenko (Poslovna sposobnost žena u Istri na razmeđu srednjeg i ranog novog vijeka), te Milan Radošević (Istarske žene na talijanskom Specijalnom sudu za zaštitu države (1926. – 1943.)

Nakon stanke u 11 sati se nastavlja drugi dio izlaganja. Zbornik “Pazinski memorijal, knjiga 28-29”  predstavit će Robert Matijašić i Josip Šiklić. Iva Kolić će izlagati na temu Primaljstvo u Pazinu tijekom druge polovice 19. stoljeća, Marijan Jelenić Prva Istranka u postupku za proglašenje svetom Tarsilla Osti (1895. –1958.), Kristina Džin Vesna Girardi Jurkić – majka, arheologinja, pedagoginja i političarka, Filip Zoričić Đurđica Zoričić – život i ideja, Branislav Ostojić Ana – pjesma s bezbroj stranica, Dario Koraca Tri istarske paraolimpijke.

Tema pulskog skupa koji će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u petak, 25. rujna, bit će Naša sloga i novinstvo u Istri. U prvom dijelu izlaganja će održati Josip Bratulić Naša sloga – sto pedeseta godišnjica prvoga hrvatskog lista u Istri, Bruno Dobrić Gdje ju jedan čita, tu ih petnaest drugih pomnjivo sluša – Značaj “Naše sloge” za političko prosvjećivanje i organiziranje hrvatskih seljaka u Istri, Nevio Šetić, “Naša sloga” kao izvor za proučavanje moderne hrvatske povijesti, Alida Perkov Gospodarske institucije i “Naša sloga“, te Filip Zoričić, Političke teme u listu “Naša sloga”.

Nakon stanke u 11 sati predstavljanjem knjige nastavlja se drugi dio izlaganja. O knjizi Naša sloga 1870. – 1915. – Novine hrvatskoga preporodnoga i nacionalno integracijskoga procesa u Istri i na kvarnerskim otocima” govorit će autori Mihovil Dabo i Nevio Šetić. Maja Polić će govoriti na temu Matko Laginja u listu “Naša sloga”, Josip Šiklić, Borba za uspostavu hrvatske gimnaziju u Pazinu na stranicama “Naše sloge“, Aldo Sinković, Savjeti “Naše sloge” seljacima o uzgoju prehrambenih namirnica, Mirjan Flego, Razvoj podružnica Družbe sv. Ćirila i Metoda na Buzeštini prema pisanju “Naše sloge“, te Stipan Trogrlić “Pučki prijatelj” i “Riječki novi lis”t (1907. – 1914.): radikalno katolička i naprednjačko protukatolička idejno-svjetonazorska obzorja“.

Skup se organizira u suradnji s Čakavskim saborom Žminj, Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, Sveučilištem Jurja Dobrile – Sveučilišnom knjižnicom u Puli te udrugom BPW (Business and professional women) Pula.

Pozivnica za Pazinski memorijal 2020.